Menu
Wakame
sałatka z glonów wakame w autorskiej zalewie
Goma
sałatka z trawy morskiej
Kimuchi
japońska wariacja na temat tradycyjnej koreańskiej kiszonej kapusty
Tori Karaage
panierowane, pikantne kawałki kurczaka
Gyoza
japońskie pierożki
Sake Tatar
tatar z łososia
Maguro Tatar
tatar z tuńczyka
Misoshiru
tradycyjna japońska zupa
na bazie pasty sojowej
Tom Kha
aromatyczna i rozgrzewająca, pikantna zupa na mleku kokosowym z krewetkami
Ebi
krewetka w tempurze
słodki kabayaki, chili mayo, wasabi
Ika
kalmar w tempurze
słodki kabayaki, chili mayo, wasabi
Sake
łosoś w tempurze
słodki kabayaki, chili mayo, wasabi
Wege
warzywa w tempurze
słodki kabayaki, chili mayo, wasabi
Tonkotsu Ramen
aromatyczny wieprzowy bulion z makaronem, boczkiem chashu,
marynowanym jajkiem i dodatkami
Ebi Don
krewetki smażone na maśle z czosnkiem, chili i dodatkiem świeżych ziół
Tako Don
gotowana ośmiornica ze świeżymi warzywami, tamago i grzybkami nameko
Sashimi Don
surowy łosoś, tuńczyk, seriola, kawior i glony
Wege Don
marynowane tofu, fasolka edamame, grzybki enoki, dashi i warzywa
Yakitori
grillowane drobiowe szaszłyki, marynowane w tradycyjnej zalewie, podane z ryżem furikake i świeżymi warzywami
Tonkatsu
schab smażony w panko, podany z ryżem furikake i świeżymi warzywami
Okonomiyaki
tradycyjnie smażony japoński puszysty naleśnik, pełen warzyw i boczku, bogato oprószony świeżą zieleniną i sosem okonomiyaki
Okonomiyaki Wege
tradycyjnie smażony japoński puszysty naleśnik, pełen warzyw i wędzonego tofu, bogato oprószony świeżą zieleniną i sosem okonomiyaki
Ebi Chahan
smażony japoński ryż z krewetkami, jajkiem i warzywami
Ebi Soba
smażony makaron soba z krewetkami, jajkiem i warzywami
Kamo Teriyaki
smażony filet z kaczki w sosie teriyaki podany z ryżem furikake
oraz sałatką z warzyw i owoców
Yakiniku
cienkie grillowane steki wołowe podane z grillowanymi warzywami
Ryż Furikake
ryż z mieszanką sezamu, przypraw i alg
Sałatka Daikon
rzodkiew japońska i marchew
Sałatka Sezonowa
świeże warzywa sezonowe
Sake
łosoś
Maguro
tuńczyk
Ebi
gotowana krewetka
Tako
ośmiornica
Unagi
węgorz
Hamachi Aburi
seriola opalana
Tamago
japoński omlet
Gyuniku
marynowana wołowina
Nigiri
Prostota, elegancja i perfekcja, to główne cechy tej najbardziej tradycyjnej formy sushi, polegającej na połączeniu idealnie dobranej porcji puszystego ryżu i plastra najlepszej jakości ryb, czy owoców morza.
Kappa
ogórek i sezam
Oshinko
japońska rzodkiew
Kampyo
marynowana tykwa
Sake
łosoś
Sake avokado
łosoś i awokado
Maguro
tuńczyk
Negitoro
tuńczyk i por
Ebi
gotowana krewetka
Unagi
węgorz
Hosomaki
Po polsku „cienka rolka”, zwykle zawiera jeden składnik. Wybierz swój ulubiony produkt, a my otoczymy go idealnie przygotowanym ryżem i zawiniemy w pyszne nori, czyli prażone algi.
Sake Philadelphia
łosoś, serek, warzywa
Sake Grill
grillowany łosoś, serek, warzywa
Ebi Tempura
krewetka w tempurze, pikantny majonez, warzywa
Ebi
krewetki, kawior, majonez, warzywa
Maguro
tuńczyk, majonez, warzywa
Spicy Maguro
tuńczyk, chili, warzywa
Unagi
węgorz, łosoś grillowany, majonez, warzywa
Sake Tatar
tatar z łososia
Futomaki
Idealna forma sushi na trochę większy głód. „Gruba rolka” to kompozycja kilku składników, najczęściej różnych warzyw, ryb, owoców morza, omleta lub tofu.
California Sake
łosoś, surimi, serek
California Maguro
tuńczyk, krewetki, warzywa
Califormia Unagi
węgorz, grillowany łosoś, warzywa
California Ebi
krewetka, tamago, ogórek
California Mango
krewetka w tempurze, mango, pikantny majonez
California Awokado
łosoś, awokado, serek
Uramaki Wege
warzywa, serek, sezam
Uramaki z pastą
pasta rybna, warzywa, sos
Uramaki / California
Rolka „odwrotna”, w której ryż znajduje się na zewnątrz, często wykończona starannie przygotowanymi plastrami ryb, warzyw, krewetkami, czy kawiorem. Ta forma, spopularyzowana przez amerykańskich sushimasterów, jest jedną z bardziej efektownych i kolorowych form sushi.
Kiburomaki
sashimi futomaki z łososiem, tuńczykiem, krewetką i warzywami
Sake Tamago
futomaki w omlecie z łososiem, serkiem, liczi i awokado
Soya Ika Ten
futomaki w papierze sojowym z kalmarem w tempurze, ostrym sosem i warzywami
Almond Unagi
futomaki w tempurze z węgorzem, grillowanym łososiem, serkiem, bananem, żurawiną i migdałami
Sake Tempura
futomaki w tempurze z łososiem, ogórkiem, kampyo i majonezem limonka–chili
Wasabi Maguro
california z tuńczykiem, krewetką, ogórkiem, oshinko i kizami wasabi
Wasabi Gyu
california z marynowananą wołowiną, tamago, ogórkiem, kampyo i kizami wasabi
Hamachi Aburi
california z opalaną seriolą, kawiorem, majonezem, kampyo, awokado i ogórkiem
Sashimi
wybór świeżych ryb i owoców morza
Mały
nigiri z gotowaną krewetką (2 szt.)
futomaki z grillowanym łososiem, serkiem i warzywami (6 szt.)
hosomaki z ogórkiem i sezamem (6 szt.)
Średni
california z łososiem, awokado i serkiem (5 szt.)
futomaki z łososiem, serkiem i warzywami (6 szt.)
hosomaki z tuńczykiem (6 szt.)
uramaki z pastą z ryby z warzywami (5 szt.)
Duży
california z łososiem, surimi i serkiem (5 szt.)
nigiri z gotowaną krewetką (2 szt.)
nigiri z doradą (2 szt.)
futomaki z łososiem, serkiem I warzywami (6 szt.)
futomaki z kalmarem w tempurze (6 szt.)
uramaki z pastą z ryby z warzywami (5 szt.)
hosomaki z tuńczykiem (6 szt.)
hosomaki z węgorzem (6 szt.)
Mały
Średni
Duży
Nigiri
Owoce w tempurze
Lody Mochi
kuleczki lodowe w tradycyjnym japońskim cieście ryżowym
Naleśniki Dorayaki
puszyste miodowe naleśniki, z farszem ze słodkiej fasolki azuki
Lody
lody o smaku zielonej herbaty, białego i czarnego sezamu
(smaki do wyboru)
Oryginalna japońska lemoniada
Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Fanta, Sprite
Fuzetea
Sok
Woda
Napój aloesowy
Zielona, zielona wiśniowa, zielona jaśminowa, zielona ryżowa
Espresso
Americano
Latte
Cappuccino
Asahi
Kirin
Sapporo
Choya
wino śliwkowe
autorski drink na bazie Prosecco
wariacja na temat Aperol Spritz
Japońskie potrawy z naszego menu
Skosztuj wyszukanych japońskich potraw z wyjątkowej restauracji „7 Samurajów”. Nasz zespół przygotował bogate i unikatowe menu, które zaspokoi kulinarne gusta nawet najbardziej wymagających amatorów kuchni azjatyckiej. W potrawach kuchni japońskiej używamy wielu zdrowych i niskokalorycznych składników, takich jak ryby oraz ryż, a także przyprawiamy dania w idealnie wyważony sposób, po to by nie utraciły one swojego pierwotnego, naturalnego smaku oraz struktury.
Na początek uczty proponujemy gościom zamówienie jednej z naszych przystawek: tatara z łososia lub z tuńczyka, japońskich pierożków gyoza, sałatki z glonów wakame, sałatki goma z trawy morskiej, koreańskiego kimchi z kapusty pekińskiej oraz tori karaage – panierowanych, pikantnych kawałków kurczaka.
Uczta dla smakoszy potraw z owoców morza, ryb oraz ryżu!
Sushi to jedno z najbardziej znanych dań kuchni japońskiej. To bardzo zdrowa potrawa, która powstaje na bazie gotowanego i zakwaszanego ryżu oraz najlepszych gatunków ryb o wyjątkowym smaku. Istnieją jednak różne wariacje związane z przygotowaniem tego posiłku. U nas dostaniesz następujące rodzaje sushi, które można też zamówić w ramach usługi polegającej na dostarczeniu jedzenia na dowóz:
– hosomaki – rolka sushi zawierająca tylko jeden wybrany przez Gościa składnik, który jest otoczony ryżem i zawinięty w nori;
– futomaki – jest to bogatsza w dodatki rolka skomponowana przeważnie z ryb, warzyw i owoców morza, która świetnie nadaje się do zaspokojenia większego głodu;
– nigiri – sushi proste, a zarazem eleganckie i perfekcyjne przyrządzone, które stanowi idealne połączenie odpowiedniej porcji ryżu oraz najlepszej jakości ryb lub owoców morza;
– uramaki i california – uramaki to rolka, w której ryż znajduje się w „odwrotnej” kolejności, czyli na zewnątrz. California to amerykańska, wzbogacona odmiana tego rodzaju sushi, w której poza ryżem na zewnątrz można znaleźć różnego rodzaju ryby, owoce morza i inne świeże dodatki, nadające tej formie efektownego wyglądu.
Wielbicielom potraw kuchni japońskiej sporządzonych z ryb może posmakować też sashimi – danie przygotowywane w oparciu o tradycyjną formę podawania surowych ryb oraz owoców morza, preferowane przez osoby chcące delektować się niezakłóconym smakiem i naturalną fakturą. Oprócz walorów typowo smakowych, należy docenić też wygląd potrawy, a to dzięki temu, że starannie cięte ryby wraz z innymi składnikami pięknie wyglądają i świetnie komponują się na talerzu.
Dania gotowane, smażone, pieczone oraz zupy
Niezależnie od tego, czy w danym dniu masz ochotę na zupę, potrawę smażoną, gotowaną, parowaną lub pieczoną, wszystko to możesz znaleźć w naszym menu.
Dokonaj wyboru spośród takich gotowanych posiłków, jak:
– ramen – bulion wieprzowy z makaronem, boczkiem chashu, marynowanym jajkiem oraz innymi dodatkami;
– donburi – wyśmienity parowany ryż z licznymi dodatkami: krewetkami na maśle z czosnkiem, gotowaną ośmiornicą oraz sashimi z ryb, dostępny również w wersji wegetariańskiej z tofu;
– zupy – tradycyjna zupa misoshiru z pasty sojowej oraz rozgrzewająca i aromatyczna tom kha na mleku kokosowym z krewetkami.
Gościom chcącym zamówić potrawę grillowaną, pieczoną lub smażoną, polecamy przede wszystkim:
– potrawy w tempurze – delikatnej panierce, która sprawia, że serwowane przez nas ryby, owoce morza i warzywa stają się przyjemnie chrupiące;
– okonomiyaki – tradycyjny puszysty japoński naleśnik z różnymi dodatkami – w tym również wege;
– yakitori – grillowane szaszłyki drobiowe i marynowane w tradycyjnej zalewie;
– tonkatsu – smażony schab w panko, podawany z ryżem przyprawionym furikake wraz z tradycyjną japońską sałatką z kapusty;
– ebi chahan – smażony japoński ryż z krewetkami, jajkiem oraz warzywami;
– ebi soba – smażony makaron z jajkiem, krewetkami i warzywami;
– kamo teriyaki – pieczony filet z kaczki w sosie teriyaki;
– yakiniku – bardzo cienkie steki wołowe, grillowane i podawane z również grillowanymi warzywami.
Serwujemy też liczne specjały kuchni japońskiej oraz „coś na słodko”, czyli deser dnia z listy japońskich ciast i deserów dostępnych w naszej ofercie. Poza tradycyjnymi lodami mochi możecie u nas skosztować delikatnego i jedynego w swoim rodzaju sernika japońskiego.
Odważnych Gości zachęcamy do składania zamówień na tzw. omakase, czyli potraw przygotowywanych według autorskich koncepcji kucharzy, bez ingerencji ze strony zamawiającego. Zwrot „omakase” oznacza bowiem „zostawiam to Tobie”.